środa, 11 stycznia 2012

kaczor pieczony


Kaczora natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (z wierzchu i w środku, wstawić na noc do lodówki).

Nadzienie :
30 dkg mielonego mięsa ( łopatka wieprzowa lub indyk )
20 dkg wątróbki drobiowej ( zmielonej lub drobno posiekanej )
1 średnia cebula ( posiekana , zmielona lub starta na tarce )
1 jajko
pęczek natki pietruszki
połowa utartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz

wszystkie składniki wymieszać, włożyć do kaczki, zaszyć lub spiąć wykałaczkami otwory.

Kaczora włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1 i 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywą.

Naczynie z kaczorem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 2 - 3 godziny (zazwyczaj tyle godzin ile ważył kaczor, najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso miękkie. Ma być rumiane)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz