środa, 11 stycznia 2012
kaczor pieczony
Kaczora natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (z wierzchu i w środku, wstawić na noc do lodówki).
Nadzienie :
30 dkg mielonego mięsa ( łopatka wieprzowa lub indyk )
20 dkg wątróbki drobiowej ( zmielonej lub drobno posiekanej )
1 średnia cebula ( posiekana , zmielona lub starta na tarce )
1 jajko
pęczek natki pietruszki
połowa utartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
wszystkie składniki wymieszać, włożyć do kaczki, zaszyć lub spiąć wykałaczkami otwory.
Kaczora włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1 i 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywą.
Naczynie z kaczorem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 2 - 3 godziny (zazwyczaj tyle godzin ile ważył kaczor, najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso miękkie. Ma być rumiane)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz