poniedziałek, 9 stycznia 2012

la różki francuskie ze szpinakiem i fetą

Porcja dla 4 osób, czas przygotowania: 50 min.

Mam wielką słabość do potraw z ciasta francuskiego, szczególnie, że można je bez problemu nabyć nawet w niewielkim osiedlowym sklepie, w formie mrożonej lub schłodzonej, a wyczarowanie różnorodnych dań jest bardzo proste. Dziś pyszna przekąska na czas Karnawału!

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
opakowanie szpinaku mrożonego (używam wersji z drobno posiekanymi liśćmi)
2 łyżki masła
kostka sera feta
przyprawy (sól, pieprz)
2-3 ząbki czosnku


Przygotowanie:

Na patelni lub w rondlu odparować szpinak. Dodać 2 łyżki masła, sól, czosnek (drobno posiekany lub wyciskarki) i pokrojoną fetę. Wymieszać.
Ciasto delikatnie rozwałkować, wykrawać z niego kwadraty, które nadziewamy farszem. Można, przed włożeniem do piekarnika, posmarować rożki roztrzepanym jajkiem.
Piec 15 minut w ok. 200 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz