wtorek, 10 stycznia 2012

racuchy z otrębami

Takie racuszki towarzyszą mi od dzieciństwa. Babcia smażyła je na śniadanie, a do picia podawała pyszne czarne kakao. Chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił racuchów.


  • 200 g mąki pszennej lub razowej
  • 140 ml maślanki lub kefiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki otrąb pszennych (lub jakichkolwiek)
Mąkę należy wymieszać z sodą oczyszczoną, a następnie dodać pozostałe składniki: jajka, maślankę lub kefir, cukier, otręby oraz sól. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz