Warzywna wersja smacznego i łatwego do przyrządzenia gulaszu. Polecam na letnie popołudnia.
- 1 duży kalafior
- 3 pomidory
- 100 g żółtego sera twardego (np. Zamojskiego)
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i podgotować 10 minut w wodzie z łyżeczką soli i cukru.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć orzechy i czosnek, dodać kalafior, pomidory, pietruszkę, bazylię, sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić przykryty talerzykiem, aż napęcznieje.
Podawać na ciepło kaszę kuskus z warzywami, posypać z wierzchu żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz