sobota, 31 marca 2012

Marynowane opieńki

Znakomity dodatek do kanapek, sałatek i obiadu. Kapelusze opieniek są chrupiące i niezwykle smaczne.

  • 1 kg opieniek
  • 2 łyżeczki soli
  • liście laurowe
  • 2 średnie cebule
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • Zalewa
  • 500 ml wody
  • 200 ml octu 10%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 cebula
Grzyby dokładnie oczyścić, wymyć i obgotować w wodzie z 2 łyżeczkami soli przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu wodę odlać, a grzyby przełożyć do czystych słoiczków.

W ten sposób można zamarynować dowolne grzyby leśne. Najsmaczniejsze są same kapelusze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz