Smażone selery z salami i mozzarellą dobrze komponują się i smakują z kuskusem lub kaszą jaglaną.
- 3 średnie selery
- 10 plasterków salami
- 1 ser mozzarella
- 3 łyżki mąki
- 8 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Selery dobrze umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Tak lekko podgotowane selery ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Posypać pieprzem.
Mozzarellę pokroić w plastry. Posypać każdy z nich solą i ziołami prowansalskimi.
Układać w kolejności: plaster selera, salami, mozzarellę, salami, seler.
Taką przekładankę obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć kotlety na papierowych ręcznikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz