Uwielbiam ostry smak mocno pleśniowego sera lazur dlatego każda potrawa, w której stanowi on dodatek, godna jest wypróbowania.
- 2 brokuły
- 4 marchewki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 80 g sera pleśniowego typu lazur
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (gęstej)
- 1 łyżka masła
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
Ser pleśniowy pokruszyć na drobne kawałki.
Pomidorki wymyć i rozkroić na ćwiartki.
Warzywa podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle, dodać odrobinę wody i dusić warzywa pod przykryciem, do miękkości. Posolić je, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem mielonym.
Uduszone warzywa wyjąć z patelni, a do pozostałej po nich wody dodać śmietanę i ser pleśniowy, i mieszać aż do rozpuszczenia się sera.
Zalać warzywa sosem, na wierzchu ułożyć pomidorki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz