Potrawa, z którą nieodzownie kojarzy mi się Wielkanocne śniadanie. Zjadam ją na zimno z ćwikłą z chrzanem.
- 1 kg białej kiełbasy
- 5 ząbków czosnku, zgniecionych
- 100 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- tymianek
- szczypta soli
- pieprz czarny mielony
Kiełbasę wymyć.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim ciasno kiełbasę.
Kiełbasę natrzeć czosnkiem, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
Kiełbasę podlać wodą, naczynie z kiełbasą przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 60 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz