piątek, 10 lutego 2012

UdO

Udka pieczone w "rękawie" są aromatyczne i przepyszne!

  • 2 udka kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 250 ml wody
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 2 gałązki natki pietruszki
Udka umyć, poobcinać tłuszcz, nadmiar skóry i ewentualne piórka.
Osuszyć udka ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do drobiu, papryką, pokrojonym w plasterki czosnkiem, posypać posiekaną natką i rozmarynem. Lekko skropić oliwą z oliwek i przykryte w naczyniu trzymać w lodówce przez noc.
Przed pieczeniem uda włożyć do specjalnego rękawa foliowego i zawiązać nicią kuchenną na dwóch końcach.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i w takiej temperaturze piec udka przez ok. 1 godzinę (po 50 min. pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie i lekko rumiane).
Można je piec w rękawie do pieczenia lub bezpośrednio na blaszce od piekarnika (na blaszkę wlać 2 łyżki oliwy, poukładać udka i wlać 1 szklankę wody. Przykryć z wierzchu folią aluminiową, a w czasie pieczenia sprawdzać czy się nie przypalają. Dolewać wody jeśli jest za sucho pod mięsem.).

Można je także upiec w naczyniu żaroodpornym (naczynie posmarować olejem i wlać trochę wody, przykryć przykrywką lub folią aluminiową).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz