Schab pieczony w ziołach, z czosnkiem idealnie nadaje się zarówno na ciepło jak i na zimno.
- 1 kg schabu bez kości
- 200 ml wody
- 1 główka czosnku
- szczypta kminku mielonego
- szczypta majeranku
- szczypta tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Zrobić w schabie nożem dziurki-kieszonki, w które należy włożyć ząbki czosnku, tak, aby całkowicie schowały się w mięsie.
Natrzeć cały kawałek mięsa kminkiem, majerankiem, tymiankiem i pieprzem. Skropić oliwą. włożyć do lodówki na całą noc lub na minimum 2-3 godziny przed pieczeniem, aby smaki i zapachy przypraw mogły przeniknąć potrawę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Przed pieczeniem schab posolić. Włożyć do naczynia żaroodpornego, brytfanny lub rękawa, podlać 200 ml wody i piec przez ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia podlewać lekko wodą.
10 minut przed końcem pieczenia można odkryć mięso i włączyć termoobieg. Dzięki temu schab będzie miał chrupiącą skórkę.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz