Takie bułeczki moja mama szykowała na wiele przyjęć, a goście nie mogli się ich nachwalić. Są pachnące i chrupiące. Warto spróbować!
- 6 bułek (najlepsze są tzw. wrocławskie)
- 6 jajek
- 4 pieczarki
- 150 g żółtego sera
- 1/2 natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Z bułek odciąć górną część - czapeczkę, wydrążyć i wyjąć miąższ z wnętrza.
Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć i wystudzić.
Pietruszkę drobno posiekać.
Ser zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło wymieszać z jajkami, pieczarkami, serem, pietruszką, pieprzem i solą - nadziać masą bułki.
Bułeczki z nadzieniem zapiekać ok. 10-15 minut. Ścięte czapeczki także lekko podgrzać i nakryć gotowe bułki. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz