Ciasto to nie wymaga pieczenia, jest wyjątkowo smaczne i proste w wykonaniu. Znakomite jako deser podawany do kawy. Najsmaczniejsze na drugi dzień od przygotowania, gdy zmiękną herbatniki.
- 7 opakowań ciastek (np. prostokątne herbatniki maślane Leibnitz)
- Masa budyniowa
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (najlepiej bez cukru)
- 500 ml mleka
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru (drobnego)
- Bita śmietana
- 500 ml śmietany 30% (kremówki)
- 1 śmietana Śnieżka (w proszku)
- 1 cukier waniliowy
- Masa toffi
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa puszka z masą toffi)
- Polewa
- 1 tabliczka czekolady
Budynie ugotować w mleku i schłodzić.
Masło ucierać z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać budyń.
W garnku zagotować wodę, włożyć do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym (puszka musi być cała przykryta wodą) i gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godz. (uzyskamy masę toffi).
Śmietanę ubić: zmiksować z cukrem waniliowym i śmietaną Śnieżką.
Na blaszce posmarowanej tłuszczem układać składniki w następującej kolejności: ciastka, masę budyniową, ciastka, masę toffi, ciastka, bitą śmietanę. Wierzch polać roztopioną czekoladą. Chłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz