Dla wielbicieli wiórków kokosowych to niebywała gratka. Pyszne ciasto budyniowo-kokosowe przekładane krakersami. Bez pieczenia!
- 2 opakowania słonych, prostokątnych krakersów (np. Lajkonik)
- Masa
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 budynie kokosowe, waniliowe lub śmietankowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru (drobnego)
- 250 g masła lub margaryny
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 żółtko
Do mleka wsypać budynie, cukier i mąkę, dobrze wymieszać, zagotować i ostudzić.
Masło utrzeć z żółtkiem i dodawać, ciągle mieszając, po łyżce schłodzonej masy budyniowej.
Dodać do masy wiórki kokosowe i cukier waniliowy, i wymieszać.
Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem.
Układać warstwowo na blaszce warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów i tak dalej, kończąc na warstwie z kremem. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Dla ozdoby można na cieście poukładać gotowe cukierki Rafaello.
Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny (a najlepiej 24 godz.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz