Do garnka ok. 2,5 litrowego wlać 2 litry wody. Dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Dodać trochę natki pietruszki w całości.
Dodać przyprawy - sól, 6 ziarenek pieprzu i 2 listki laurowe. Można dodać do smaku kostkę bulionową.
Zupę gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
4 łyżki kaszy jęczmiennej przelać zimną wodą, aby wypłukać, i dodać do zupy. Lekko zamieszać całość i gotować nadal na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka a zupa smaczna ;)
Pozostałą zieloną pietruszkę drobno posiekać i posypać nią zupę nalaną do talerzy.
Można do zupy, podczas gotowania, dorzucić suszone grzyby (np. prawdziwki) dla poprawy aromatu i walorów smakowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz