Pasztety można robić z mięs mieszanych. Ponieważ jadam tylko drób, zatem kurze lub indycze mięso proponuję do uszykowania tej, często goszczącej na wielkanocnych stołach, potrawy.
Składniki:
- 500 g mięsa drobiowego mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 bułka
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 7 pieczarek
- olej (do smażenia i wysmarowania foremki)
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- majeranek
- tymianek
- zioła prowansalskie
Pieczarki obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić.
Bułkę zamoczyć w mleku, a gdy nasiąknie, to mocno wycisnąć.
Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, cebulką, pieczarkami i przyprawami.
Podłużną foremkę posmarować olejem i obsypać wewnątrz bułką tartą. Wyłożyć do niej wymieszane składniki na pasztet.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć pasztet i piec go ok. 50 minut (do godziny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz