piątek, 10 lutego 2012

chleP na zakwasie


SKŁADNIKI NA 2 BOCHENKI (2 PODŁUŻNE FOREMKI 25-26cm)

ZACZYN:

  • 2x szklanka mąki żytniej razowej
  • 2x ok. 1/2 szklanki letniej wody (raczej trochę więcej niż 1/2)

CIASTO:

  • cały zaczyn
  • 40 dag mąki żytniej „chlebowej”(lub: mąki żytniej razowej, mąki razowej orkiszowej)
  • 40 dag mąki orkiszowej (lub: mąki pszennej, mąki graham)
  • 2 szklanki wody
  • sól

ZACZYN

1 szklankę mąki wymieszaj z 1/2 szklanki wody – ma być półpłynne. Odstaw na 2 dni w ciepłe miejsce (warto ze dwa razy przemieszać, ja też przykrywam folią aluminiową).
Trzeciego dnia dodaj drugą porcję mąki i wodę, znów przemieszaj i odstaw na dobę.

CIASTO (ja całość robię w misce)

Wymieszaj mąkę z wodą, odstaw na pół godziny.Dodaj zaczyn i łyżeczkę soli.Całość wyrabiaj kilka minut, odstaw na chwilę i ponownie wyrabiaj kilka minut.Ciasto posyp mąką, przykryj, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (ma urosnąć trochę), po tym czasie zagnieć je i znów odstaw na godzinę, żeby wyrosło.Formy posmaruj olejem i podsyp otrębami żytnimi najlepiej.Podsypując mąką, uformuj 2 bochenki. Włóż je do foremek, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W piecu już nie rośnie, więc warto poczekać aż wypełni prawie całą wysokość foremki.
Wierzch chleba posmaruj wodą. Formy z chlebem wstaw do nagrzanego piekarnika – temp. 180°- 190° i piecz ok. 50 minut.

Po wyjęciu z pieca połóż chleb w formie na boku (jeśli się uda, to wyjmij z formy oczywiście jak najprędzej, ja muszę odczekiwać ok 15 minut, bo nie chce wcześniej dać się wyjąć). Po wyjęciu z formy postukaj w spód chleba - dobrze upieczony wydaję dudniący odgłos - i niech sobie leży na boku aż do ostygnięcia.


Przepis na podstawie przepisu z „PRZYJACIÓŁKI” nr 7 z roku 2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz