- Zakwas na żurek
- 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
- 2 ząbki czosnku
- 8 ziarenek pieprzu
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- kawałek skórki razowego chleba
- 375 ml przegotowanej, letniej wody
- Żurek
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, korzeń pietruszki)
- 4 ziemniaki
- 2-3 litry litry wody
- śmietana 18% (do smaku)
- 1 listek laurowy
- 4 ziarenka pieprzu
- 1/3 łyżeczki kminku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- jajka ugotowane na twardo (1 na osobę)
czwartek, 23 lutego 2012
Ziur
Żurek z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo lub białą kiełbasą zawsze, w mojej rodzinie, rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Niektórzy mówią na niego biały barszcz.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz