czwartek, 23 lutego 2012

Ziur

Żurek z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo lub białą kiełbasą zawsze, w mojej rodzinie, rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Niektórzy mówią na niego biały barszcz.

  • Zakwas na żurek
  • 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • kawałek skórki razowego chleba
  • 375 ml przegotowanej, letniej wody
  • Żurek
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, korzeń pietruszki)
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 litry litry wody
  • śmietana 18% (do smaku)
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • jajka ugotowane na twardo (1 na osobę)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz