Apetyczny śledziowy tatar na przekąskę, serwowany na kromkach świeżej bagietki. Niezastąpiony, gdy masz ochotę na coś wyrazistego w smaku. - 1 bagietka
- 6 płatów śledziowych (matiasów)
- 10 marynowanych pieczarek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki oleju
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Śledzie moczyć przez godzinę w mleku, a następnie osuszyć i drobno posiekać lub zmielić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki.
Cebulę, ogórki, szczypiorek i pieczarki drobno posiekać. Wszystko wymieszać ze śledziami.
Czosnek wycisnąć praską, wymieszać z olejem i dodać do śledzi. Całość wymieszać.
Pastę tatarowo-śledziową nakładać na kromki pieczywa, dekorować plasterkami jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz