Filety śledziowe w oleju są tak smaczne, że ze stołu znikają niemal natychmiast. To tradycyjne danie naszej kuchni nie wymaga wielkich przygotowań i robi się je szybko.- 1 kg filetów śledziowych (matiasy)
- 500 ml mleka
- 1 cytryna
- 4 średnie cebule
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
Filety wymoczyć w mleku przez 2 godziny, wypłukać, odsączyć i pokroić w niewielkie kawałki.
Cebule i cytrynę pokroić w cienkie plastry/piórka.
Na dno dużego słoika lub kamiennego garnka należy ułożyć cebulę, 3 plastry cytryny, liść laurowy, 2-3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Na tę warstwę położyć kawałki śledzia i zalać olejem, następnie powtórzyć warstwę ze spodu, znów śledzia i tak aż do zapełnienia naczynia. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami.
Całość zalać olejem tak, aby ostatnia warstwa nie wystawała nad jego powierzchnię. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz