Postna wersja smacznego kotleta. Ich przygotowanie jest bardzo proste - nie sprawi kłopotu nawet początkującym kucharzom. Podawać z surówką lub sosem grzybowym.
- 7 jajek
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 łyżki koperku drobno posiekanego
- 2 łyżki masła
- 10 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- olej do smażenia
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
Jajka (6 sztuk) ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić.
Jajka i ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dobrze rozgnieść. Dodać koperek, szczypior, zioła, śmietanę, 1 jajko surowe, sól i pieprz. Wymieszać.
Uformowane kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz