Przepis na "szybkiego śledzika", gdy mają pojawić się niespodziewani goście ;) Bardzo prosty i szybki, a efekt - smakowity!
- 500 g filetów śledziowych (matiasów)
- 150 ml śmietany 18%
- 500 ml mleka
- 50 g tartego chrzanu
- 50 g rodzynek
- 1 ugotowane żółtko
- sól, cukier i pieprz do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 natka pietruszki
Śledzie przez godzinę moczyć w mleku.
Osuszyć, skropić sokiem z cytryny.
Śmietanę wymieszać z chrzanem, rodzynkami, posiekaną drobno natką pietruszki i przetartym na sicie żółtkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Śledzie ułożyć na talerzu i polać śmietanowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz