Wielkanoc to czas mazurków - jest na nie wiele przepisów, a poniższy jest nieskomplikowany a jakże wyborny w smaku.
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła startego na tarce
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 żółtko
- szczypta soli
- Masa:
- 300 g cukru pudru
- 1 cytryna
- 100 ml gorącej wody
- owoce kandyzowane
- bakalie: orzechy, migdały, rodzynki
Mąkę i sól przesiać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Zagnieść na stolnicy składniki na ciasto (gdyby się nie sklejały można dodać 1-2 łyżki wody), uformować kulę i owinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem formę.
Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 15-20 min. Wystudzić.
Ciasto cienko posmarować dżemem.
Do garnuszka wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i dodawać tyle wody, mieszając, aż zrobi się nam masa lukrowa. Wyłożyć ją delikatnie na ciasto z dżemem. Posypać bakaliami i owocami kandyzowanymi lub ułożyć z nich fantazyjne wzorki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz