Jajka w kapturkach (inaczej: jajka w koszulkach) to specjalność mojego męża. Wyglądają one efektownie i są niezwykle smaczne, szczególnie serwowane z grzanką zapiekaną z szynką i żółtym serem i polane sosem chrzanowym.- 4 jajka
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz do smaku
W 2 litrowym garnku zagotować wodę, dodać ocet.
Jajka umyć i delikatnie rozbić każde do osobnego do kubeczka tak, aby żółtka się nie rozlały.
Gdy woda się zagotuje, zamieszać ją energicznie, aby na środku garnka wytworzył się wir i w jego środek delikatnie wlać jajko. Gotować ok. 3 minuty aż do ścięcia się białka (żółtko pozostaje płynne).
Wyjmować jajko łyżką cedzakową i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
Podawać z kremem chrzanowym i tostami lub sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz