sobota, 11 lutego 2012

marHeFkowe ciasto wg. Pasternaka


  • 50 g orzechów włoskich
  • 300 g marchwi - 2 ubite szklanki (utarta na grubych oczkach)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g oleju słonecznikowego
Wykonanie :

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Orzechy posiekać - nie za drobno, bo ma się je czuć w cieście, ale duże kawałki nie wskazane.
Marchewkę utrzeć na tarce na grubych oczkach - aby wyszły 2 pełne szklanki, ubitej, startej marHefkości.

Jajka roztrzepać,mąkę przesiać i połączyć razem wszystkie składniki w misce. Dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy.
Piec ok. 45 min - sprawdzać patyczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz