
- 50 g orzechów włoskich
- 300 g marchwi - 2 ubite szklanki (utarta na grubych oczkach)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka miodu
- 150 g oleju słonecznikowego
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Orzechy posiekać - nie za drobno, bo ma się je czuć w cieście, ale duże kawałki nie wskazane.
Marchewkę utrzeć na tarce na grubych oczkach - aby wyszły 2 pełne szklanki, ubitej, startej marHefkości.
Jajka roztrzepać,mąkę przesiać i połączyć razem wszystkie składniki w misce. Dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy.
Piec ok. 45 min - sprawdzać patyczkiem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz