Znakomity dodatek do wielu dań: potraw mięsnych, bułek drożdżowych na parze, ziemniaków, kasz. Smak wyborny, a przygotowanie sosu zajmuje bardzo niewiele czasu.
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 5 łyżek mąki (białej, razowej lub ziemniaczanej)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
Cebulę drobno pokroić i lekko podsmażyć na oleju, na patelni lub w rondelku.
Pieczarki obrać, pokroić i wrzucić do podsmażonej cebulki. Dodać sól, pieprz i pół szklanki wody. Dusić ok. 15 min. pod przykryciem.
Pod koniec duszenia dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz posiekany drobno czosnek, zagęścić sos 5 łyżkami mąki i gotować jeszcze przez ok. 5 min.
Sos można doprawić kwaśną śmietaną (należy uważać, żeby się nie zważyła, w tym celu najlepiej wymieszać nieco gorącego sosu ze śmietaną, a następnie wlać tę mieszaninę do sosu w garnku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz