Kruche, słodkie z chrupiącymi bakaliami - czego chcieć więcej ;) Oto najprostszy przepis na pyszny, świąteczny mazurek.
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 120 g masła startego na tarce
- 80 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- bakalie: orzechy, rodzynki, migdały
- Masa:
- 1 puszka mleka skondensowanego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Zagnieść na stolnicy składniki na ciasto (gdyby się nie sklejały można dodać 1-2 łyżki wody), uformować kulę i owinąć w folię spożywczą, po czym schować do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem formę.
Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 15-20 min. Wystudzić.
W garnku zagotować wodę, włożyć do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym (puszka musi być cała przykryta wodą) i gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godz. (uzyskamy masę toffi). Gotową masę rozsmarować na cieście i posypać bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz