Klops szwajcarski znany jest też jako pieczeń rzymska, albo po prostu - klops z jajkiem. Smakuje zarówno na zimno - do chleba, jak i na ciepło - jako obiad.
- 800 g mięsa mielonego (wieprzowiny lub wołowiny)
- 300 ml mleka
- 5 jajek
- 2 cebule
- 2 pszenne bułki
- 25 ml czerwonego wina
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz i tymianek do smaku
4 jajka ugotować na twardo. Obrać.
Bułki namoczyć w mleku zmieszanym z winem, po nasączeniu odcisnąć.
Mięso wymieszać z surowym jajkiem, bułkami i przyprawami.
Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
Masę przełożyć do formy, umieszczając uprzednio w mięsie ugotowane jajka.
Włożyć mięso do piekarnika i piec ok 45-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz